esmaspäev, 18. aprill 2011

Kahekihiline vill ja Kung Fu


Ammu-ammu sai lubatud teha kirjatükk kahekihilise villa kohta. Kummalisel kombel jäävad just need ettelubatud postitused venima... Aga parem hilja kui mitte kunagi!

Kahekihiline vill sisaldab kahte erinevat tüüpi kiudusid - peene kiuga alusvilla ja jämedamaid pealisvillakarvu. Alusvilla ülesandeks on hoida sooja, pealisvill kaitseb ilmastikutingimuste eest. Kahekihilist villa esineb arhailistel lambatõugudel nagu eesti maalammas. Üks tuntumaid kahekihilise villaga lambaid on islandi lammas. Islandi lamba alus- ja pealisvillal on spetsiaalsed nimetused: alusvill on tog ja pealisvill thel.

Kahekihilise villa lokk ehk salk on kolmnurkse kujuga - nahapoolsem ots on tänu kohevale ja lühemale alusvillale laiem, kolmnurga tipu moodustavad pikema pealisvilla karvad:

Tänu kaitsvatele pealiskarvadele ei ole lambal vaja palju villavaha eritada ja kahekihiline vill sisaldab seda üpris vähe - eriti peenvillaga võrreldes. Tänu sellele on villa pesemine lihtsam ning villa saab puhtaks ka madalama temperatuuriga vett ja vähest pesuvahendit kasutades. Villa rohket liigutamist peaks sellegipoolest vältima, sest peen alusvill võib vanuda.

Villa ketruseks ettevalmistamisel on kaks võimalust - kas töödelda pealis- ja alusvill kokku või eraldada pealisvill alusvillast. Kahe kihi eraldamine pole keeruline, mina kasutasin käsikraasi, sobivad ka koera- või villakammid. Ühe käega tuleb tugevalt pealisvillast kinni hoida ja teise käega alusvill välja kammida.

Käes pealisvill, kraasil väljakammitud alusvill

Vasakult paremale: salk pealis- ja alusvillaga, ainult pealisvill, ainult alusvill

Järgmine kord kirjutan täpsemalt villa töötlemisest, st. kraasimisest ja kammimisest.

No nii, kindlasti küsite nüüd, et mis värk selle Kung Fu'ga on? Asi selles, et hiljuti sündis Jaani talus üks maalamba talleke, kes näeb välja nagu Kung Fu Panda ja kel eeldatavasti kahekihiline kasukas seljas :) Jaani talu lammastelt on pärit ka fotodel olevad villad.

2 kommentaari:

Jaani talu ütles ...

Kung Fu talleke paistab tulevat tõepoolest kahekihilise villaga. Ehk nagu ma neid ise kutsun-koerakarvaga lambad. Pehme ehk peenike alus(vill)karv ja karm ehk jämedam pealiskarv.
Päris maalambaks teda nimetada ei saaks, sest on teine selline poolevereline. Isaks rootsi peenvillane jäär. Aga põhja-lühisabaliste lammaste hulka kuulub ta kindlasti, arhailisust seega omajagu ning rootslate abiga siis piisake meriinotki sees.
Jaani talus läheb ta aga kirja, kui ristand ja villatootmiskarja (maa)lammas :)

Unknown ütles ...

Aitäh kommentaari eest, Julika!

Related Posts with Thumbnails