reede, 3. september 2010

Kes kardab koid?

Igaüks, kes on tabanud koiaugu oma kenas kampsunis või siis katkijäratud lõngavihi, teab, milline nuhtlus koid (või õigemini nende vastsed) on. Kalletytar on päris põhjaliku kirjutise koidest jm. kahjurputukatest kirjutanud, heitke pilk peale. Ise püüan natuke spetsiifilisemalt villale keskenduda.

Koivastsed söövad nii pestud kui pesemata villa. Millegipärast on levinud arusaam, et koid ei lähe pesemata villa sisse, aga see ei ole tõsi. Lähevad küll. Olen oma silmaga oma villas näinud. Koiliblikad leiavad villa üles lõhna järgi ja pesemata vill lõhnab palju tugevamalt kui pestud vill. Lisaks pole just loogiline arvata, et koivastsed hakkasid villa sööma alles siis, kui inimesed õppisid villa pesema :)

Koiliblikad lähevad lendu eelkõige siis, kui neid segada. Seega - kui näed villa- või lõngakaste liigutades koid lendu tõusvat, siis otsi hoolega, kuna tõenäoliselt on kuskil läheduses koipesa.

Kõige targem on oma villa ja villast esemeid nii säilitada, et koid eemal püsiks. Koid ei armasta valgust, häirimist ega kuivust. Seega tasub oma varusid ikka ja jälle üle vaadata ning õhutada. Sügavkülmutamine hävitab koiliblikad ja -vastsed, kuid munad võivad -18 °C juures aastaid elus püsida. Munade valmimiseks on vaja kõrgemat temperatuuri (21 °C), seega jahedas hoidmine ei hävita mune, ent vastsed ei kooru. Hiljem lisatud: selguse mõttes lisan veel seda, et koivastsed vajavad sooja vaid koorumiseks, tegutseda saavad nad ka jahedas. Nad taluvad isegi 4 °C temperatuuri, olles siis tardunud olekus ja jätkates järamist kohe, kui temperatuur tõuseb.

Hea on hoida villa õhku läbi laskvates korralikult kinnistes kottides, nt. vanades pesupüürides. Villa sinna sulgedes pead aga olema väga kindel, et vill ei sisalda koimune. Vastasel juhul paljunevad ja toituvad koid seal kotis kenasti põlvkond põlvkonna järel, kuni kogu vill on otsas - nad ei vaja elutegevuseks päikesevalgust. See on põhjus, miks ma olen skeptiline pesemata ja koitõrjevahendiga töötlemata villa sobilikkuses isolatsioonimaterjalina - kuidas teha kindlaks, et villas pole koimune? Või et koi sinna sisse ei saa?

Villa võib säilitada ka õhukindlates plastikkottides või -anumates, aga sellisel juhul peab see olema väga-väga tihedalt pakitud. Müüakse kilekotte, mida annab tolmuimejaga vaakumisse tõmmata, kuid nende puuduseks on, et minigripp-kinnitus ei pruugi alati pidada.

Loodusvärvide kasutajatele hoiatuseks, et košenilliga värvitud vill-lõng on koivastsetele eriliseks maiuspalaks.

Kasutatud kirjandus: J. MacKenzie McCuin "The Intentional Spinner"

6 kommentaari:

Eiku ütles ...

Kas on midagi, mida villa sisse panna, et koi ei tuleks. Koirohust ja sookailust olen lugenud. Veel midagi?

Just sellest aspektist, et kui käsitööline tahab oma villa pikemalt hoida või soojustusse.

Liis ütles ...

Eiku - igasugused lõhnavad looduslikud koitõrjevahendid peidavad villalõhna ära ja hoiavad koid eemal, aga kui koimunad või -vastsed juba sees on, siis pole nendest abi. Ka tõrjevahendina ei toimi nad kindlasti mitte 100% ja igavesti.

Ei julge nõu anda soojustuse osas. lambavill.ee lehel on kirjas, et nende villamatid on "tervisele ohutu ainega" töödeldud, aga mis see on, ei tea. Võib Rentokil'ist uurida, kas ja milliseid ohutuid kemikaale on. CO2 töötlus aitaks enne paigaldamist villas koimunad hävitada, aga jällegi - kuidas vältida uusi koisid? Eriti, kui kasutada ahvatlevalt lõhnavat pesemata villa. Ehk aitab, kui vill soojustuses väga tihedalt kokku suruda?

Villa pikemaks hoidmiseks - kinnised õhku läbi laskvad riidest kotid, jahe, kuiv koht ja regulaarne inspekteerimine :)

Meeli ütles ...

Jah, mul oli siiani (6 aastat) koivaba elamine. Nüüd aga nägin üht lendamas. Ja pitslõngast on haugatud (oi, kui kuri olen). Lõngad seisavad küll avatud restides, kus ma neid kogu aeg näppimas ja katsumas käin, kuid ju ma unustasin villa - see on kotiga nurgas ja ju seal siis mõni koimuna maalt kaasa tuli.

Liis ütles ...

Meeli - on ka mardikavastseid, kes villa (peam. tekstiile) söövad, seega ei tohi valvsust kaotada isegi siis, kui koisid ringi ei lenda :) Restid on hea mõte lõngade jaoks!

Anonüümne ütles ...

Mulle anti kunagi head nöu: korja värskeid kastanimune ja paiguta nad kappi - ka villakappi. Pean mainima, et asi on kövasti paranenud...

Merike ütles ...

Sellel aastal paistab palju kastanimune olevat, tasub järgi proovida.

Related Posts with Thumbnails