esmaspäev, 6. aprill 2009

Eukalüpt

Olen vaikselt jälle värvima hakanud. Selle aasta esimene katsetus sai tehtud kaugelt maalt toodud taimega. Naabrid käisid jõulude ajal Mallorcal ja tõid meile kingituseks mõned eukalüptioksad. Olin eukalüptiga värvimisest lugenud ja potti need lehed läksid!

Eukalüptid on igihaljad algselt Austraaliast pärit puud ja põõsad, neid on mitusada erinevat liiki. Erinevad liigid ning erinevad värvimismeetodid ja peitsid annavad väga laia värvispektri - kollasest ja rohelisest punase ja pruunini.
Eukalüptilehtedega värvimisel pole vaja lõnga ilmtingimata peitsida, värv jääb ka peitsimata lõngale. Ehk siis peits (tanniin) on taimes endas olemas. Pildil olevad lõngad olid maarjajää ja viinakiviga peitsitud (roheline raudvitrioliga järelpeitsitud), ent katseks värvivette pandud peitsimata lõngajupp jäi samasugune võikollane. Jenny Dean on eukalüptiga värvimisest bloginud, päris huvitavad tulemused.

Värvimine.
Värvivee keetsin 30 g kuivatatud eukalüptilehtedest, mis olid eelnevalt 2 nädalat leos olnud. Väga aromaatne protseduur! Hautasin neid ca tund 80-90 °C juures, lasin üleöö jahtuda.
Järgmisel päeval kurnasin lehed välja, soojendasin värvivee käesoojuseni ja lisasin 100 g lõnga (eelpeitsitud maarjajää ja viinakiviga). Tõstsin temperatuuri 80-90° C-ni ja hoidsin lõnga ca tund selle temperatuuri juures. Lasin lõngal üleöö värvivees jahtuda, sain võikollase lõnga.
50 g järelpeitsisin 1% raudvitrioli lahuses, sain tuhmi rohelise.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails