esmaspäev, 18. veebruar 2008

Kirjandus / Literature

Eesti keeles on nüüdseks ilmunud päris mitu raamatut taimedega värvimisest. Püüan nad kõik siia kirja saada.

Gustav Vilbaste (1939) "Taimedega värvimine Eestis". See peaks olema kättesaadav kirjandusmuuseumis, ise näinud ei ole.

Liidia Mälksoo (1976) "Kangakudumine" käsitleb ühes osas ka taimedega värvimist.

Marketta Klemola (1986) "Taimedega värvimine". Selle raamatu leiab kindlasti lähimast raamatukogust ja miks ka mitte enda või vanemate raamaturiiulist - trükiarv oli sellel raamatul 50 000. Tõlgitud soome keelest (orig. "Kasvivärjäys"). Põhjalik, palju värviretsepte, huvitav lugeda. Sisaldab ka lühiülevaadet välismaistest värvainetest ja retsepte krapi, košenilli ja indigoga värvimiseks.

Tiia Artla ja Maret Kelgo (2000) "Seentega värvimine". Lühike ülevaade värviseentest ja värvimisest, enamuse raamatust moodustavad värvifotod seentest ja värvitud lõngadest. Väga kenasti on välja toodud erinevate peitsidega saadavad tulemused.

Efeliine Liiv (2003) "Taimedega värvimine". Väike vihik, kus samas on kõik vajalik kirjas, et taimedega värvimist alustada. Praktiline ja kokkuvõtlik. Sisaldab ainult kodumaiste taimede värviretsepte. Väike apsakas on ka sees - kemikaalide juures (ja retseptides) nimetatakse viinhapet (kui "taimset soola"), kuid tegelikult on mõeldud nähtavasti ikka viinakivi. Viinakivi on viinhappe sool.

Aivi Maandi (2007) "Poolsada vajalikku värvitaime". Selle raamatu kohta on väga kiitva arvustuse kirjutanud Jaanus Betlem Õpetajate Lehes. Mina pean raamatu puuduseks seda, et pole testitud värvide valgus- ja pesukindlust. Mis siis viga, kui peedist saadud ilus lilla ka püsima jääks! Mehhiklased võiksid oma košenillitäid sisse soolata :)

Jackie Crook (2008) "Taimedega värvimine". Tõlgitud inglise keelest. Imeilusad ja ahvatlevad pildid, kuid pooled mainitud värvitaimedest pole Eestist praegu veel kättesaadavad. Täiendus - osad juba on, sest minu kraam jõudis kohale! Juhuu! Kes tahab rohkem asjasse süveneda, sellele jääb raamat ruttu "kitsaks".

Lisaks sellele on ilmunud artikleid ja väiksemaid voldikuid erinevatel aegadel. Internetist on kättesaadav Vormsi käsiraamat (koost. Kristiina Rajando), Loodusmuuseumi kodulehel räägitakse seentega värvimisest. Teemat on käsitletud ka Isetegija ja Kullaketrajate foorumites.

There are several books in Estonian about dyeing with natural dyes which I listed on this post.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails